Hvad er et retentionskort, og hvad kan man bruge det til?
Retentionskortet viser, hvor stor en andel af det kvælstof, der udvaskes fra markerne, som bliver omsat eller tilbageholdt, inden det når til kystvandet. Kortet bruges af myndigheder, landbrugere og rådgivere til at målrette miljøindsatser og optimere landbrugspraksis med hensyn til kvælstofudledning. Kortet er udviklet af GEUS og AU for Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV).
Hvorfor blev kortet opdateret i 2025, og hvordan er det nye kort bedre end det gamle?
Retentionskortet er i 2025 blevet opdateret med den nyeste viden fra forskning og forbedrede data. Det er mere detaljeret i kortlægningen af retentionen end tidligere. GEUS og Aarhus Universitet har således opdateret retentionskortet fra 2020 med nyeste modelversioner samt seneste data.
Tidligere blev kortet lavet på et mere overordnet niveau med områder, der i gennemsnit var cirka 1.500 hektar store (ID15-niveau). Det opdaterede kort er langt mere detaljeret og viser retention i områder på mindst 50 hektar eller større. Denne opdeling sikrer, at kortet kan anvendes mere målrettet.
Hvor kan man se retentionskortet?
Retentionskortet kan ses i Planlægningsmodulet i MARS, som SGAV stiller til rådighed for kommuner og de lokale treparter med login. Når den endelige afrapportering er afsluttet af GEUS og Aarhus Universitet vil kortet blive offentligt tilgængeligt i Screeningsmodulet i MARS og på Danmarks Miljøportal.
Se retentionskortet på MARS (bag login)
Hvem har lavet kortet, og hvad er det videnskabelige grundlag?
Kortet er udviklet af GEUS og Aarhus Universitet. De videnskabelige metoder bag kortet er beskrevet i detaljer i den tekniske rapport 'Beskrivelse af kvælstofretentionskort version 2025 til anvendelse i lokale treparter via MARS'.
Læs rapporten ”Beskrivelse af kvælstofretentionskort version 2025 til anvendelse i lokale treparter via MARS”
GEUS og Aarhus Universitet udarbejder medio 2025 en mere omfattende afrapportering af arbejdet.
For en mere overordnet introduktion til retentionskortet kan du anvende vores faktaark.
Læs faktaarket om retentionskortet
Hvornår bliver kortet opdateret næste gang?
Retentionskortet er opdateret med nye data og forbedringer ad flere omgange. Det forventes, at kortet vil blive opdateret igen, inden det skal anvendes i forbindelse med den nye kvælstofregulering fra 2027. Derudover skal der træffes beslutning om opdateringer, når der foreligger tilstrækkeligt med nye data eller viden.
Hvordan kan man selv bidrage med oplysninger?
Der vil blive mulighed for at supplere med lokale oplysninger, der kan have betydning for retentionskortet, inden kortet skal bringes i anvendelse til den nye kvælstofregulering fra 2027.
Når GEUS og Aarhus Universitet har færdiggjort den endelige dokumentationsrapporten til retentionskortet vil man mere detaljeret kunne se, hvilket lokale oplysninger kortet er baseret på. Det kan for eksempel vedrøre udbredelsen af retentionsforbedrende virkemidler som vådområder, minivådområder og lavbundsprojekter.
Når dokumentationsrapport og tilhørende kortlag offentliggøres vil der på styrelsens hjemmeside blive mulighed for at indberette eventuelle afvigelser, som ville kunne få lokal betydning for dannelsen af kortet. Et link til indberetning af oplysninger kan ses på styrelsens hjemmeside, når den endelige dokumentationsrapport foreligger.
Kontakt
Hvis du har spørgsmål om retentionskortet, kan du kontakte SGAV telefonisk eller via vores e-mail.
Mail: retentionskort@sgav.dk
Telefon: 33 95 80 00